Bohatá úroda začína na jar

Je tu apríl a s ním prichádza aj čas, kedy je potrebné vyjsť von do záhrady a pripraviť ju na správne prebudenie po zime. Príprava pôdy pred jarnou výsadbou je veľmi dôležitá a netreba ju podceniť. Správne vynaložená snaha sa nám odmení v letných mesiacoch bohatou úrodou.

Bohatá úroda začína na jar.

Živiny ako číslo 1
Na dosiahnutie dobrej úrody je potrebné pôde dodať po zime živiny. Dosiahneme to vrstvou kompostu, ktorý pridáme do celej pôdy alebo ho navýšime len na hriadky určené na pestovanie vo výške 1-2,5 cm. V zásade platí pravidlo: „čím viac, tým lepšie“, no nezabudnime, že všetkého veľa škodí. Ideálny je domáci kompost, ktorého príprava nezaberie veľa času a určite vám ušetrí peniaze.

Pokiaľ vám zvýšili staré konáre, pokosená tráva, škrupinky z vajec, či dokonca papierové utierky, nebojte sa a určite ich využite. Dávajte však pozor na veci, ktoré do kompostu rozhodne nepatria. Medzi tieto príklady patria kosti, konáre z tují, rastliny napadnuté chrobákmi alebo jadrá a šupky z tropického ovocia. Nebojte sa kombinovať, pestrosť je pre kompost dôležitá. Takisto netreba zabúdať na dostatok vlahy a vzduchu. Pri kúpe kompostérov, či kompostovacích boxoch je potrebné mať na pamäti ich objem. Musíte sa pokúsiť správne odhadnúť množstvo kompostovacieho materiálu, ktorý vyprodukujete. Ak ešte kompostér nemáte alebo si chcete kúpiť väčší, neváhajte a zainvestujte. Vaša pôda sa vám poďakuje a nebude vás to ani stáť veľa.

Prevzdušnenie sa oplatí
Cieľom prevzdušňovania je uľahčenie rastlinám zakoreniť sa. Pokiaľ to však nerobíme správne, nemusí to mať očakávané účinky. Stalo sa zvykom spodné vrstvy pôdy miešať s vrchnými, no nie je to najlepší nápad. Tento spôsob narúša mikrobiálny život a namiesto zlepšovania úrodnosti ju, naopak, zhoršuje.

Ideálne by sme mali použiť rýľovacie vidle, ktoré pôdu narušia a prekypria bez zbytočného miešania. V apríli sa počasie často mení. Pri prevzdušňovaní by mala byť pôda kyprá, preto by sme mali s prácami počkať, kým bude pár dní teplo a pôda sa presuší. Následne pôdu zarovnáme hrabľami a máme pripravený základ na sadenie.

A na koniec hnojenie
Tento krok nie je až taký dôležitý, pokiaľ sme venovali dostatočnú pozornosť kompostovaniu. Pokiaľ sme ho však nedali v dostatočnom množstve alebo v dostatočnej kvalite, môžeme ešte pridať prírodné hnojivo, ktoré jemne zapracujeme do pôdy a zvýšime tým jej úrodnosť. Musíme dávať pozor, aký typ a v akom množstve použijeme. Odvíja sa to od typu rastlín, ktoré chceme na danom mieste siať. Zelenina ako hrach, fazuľa, či šalát nie je náročná a vystačí si aj s menším množstvom. Naopak paprika, kapusta alebo uhorky potrebujú hnojivo vo väčšom množstve.

Tipy, ktoré sa zídu
Pravidelne vymieňajte miesta, kde pestujete plodiny náročné na živiny s tými, ktoré si na tento luxus toľko nepotrpia.
Pri zaburinenej pôde alebo pokiaľ je posiata pôdopokryvnými rastlinami ich najprv zapracujte do pôdy a následne prekryte ďalšou vrstvou zeme.

foto: Pixabay.com

Please follow and like us:
error0
fb-share-icon
Tweet 20
fb-share-icon20